dimecres, 28 de març del 2012

Jardí Botànic Mar i Murtra

El jardí Botànic Mar i Murtra és un jardí que, des dels seus inicis, ha sigut una aportació al coneixement botànic de la ciència. Un jardí que s’aboca a la Mediterrània nostra i ens fa endinsar en un mar de color verd i blavós embolcat per unes roques amb perfils angulosos que s’atreveixen a acollir un jardí botànic. L’espectacle està garantit. Des dels seus camins, i pertot arreu, es respira la mar, i la vegetació del jardí que va construir Carl Faust, un home que va tenir la idea de crear un jardí botànic a Blanes, seu internacional per a la recerca científica. Al seu moment era una idea molt avançada que es va intentar materialitzar amb l’ajuda d’altres grans científics de l’època, com, per exemple, Pius Font i Quer, un dels grans botànics de l’època, que hi va deixar la seva empremta, o Ramon Margalef, una primera figura de l’ecologia marina. 

Carl Faust va començar la seva “Odissea” idíl·lica comprant terrenys de vinyes que arribaven fins al mar —el paisatge de l’època—, fins crear, a poc a poc, un camp d’experimentació. Peró, durant la Guerra Civil Espanyola, no va poder seguir el seu somni, la seva procedència jueva el va obligar a emigrar durant un temps, mentre el seu edèn mediterrani seguia el seu procés en mans d’altres científics. Al 1952, va morir a Blanes, on va trobar la pau. Al costat del seu somni —el jardí—, va deixar una fundació que continua la seva idea pel que fa a recerca sobre les plantes i la seva ecologia.

Sí, fent una mica d’història sobre els jardins botànics, els primers van ésser creats per farmàceutics, per la necessitat de tenir plantes útils per a la farmàcia. Després del descobriment d’Amèrica, els jardins botànics servien per aclimatar les noves espècies importades del nou món i, més tard, s’utilitzaven com escoles de botànica. I avui en dia, amb la pèrdua de biodiversitat que patim, tant important, ocupen un lloc principal per als científics i per a nosaltres, que en pocs metres podem veure plantes que trigaríem anys a poder apreciar, sense moure’ns de la Mediterrània, pàtria d’ibers, de grecs i de romans..., i ara nostra. 

Per tant, podem dir que el jardí fa una representació dels diferents hàbitats del Mediterrani per aproximar-nos a llocs allunyats, partint d’ un criteri botànic.

Cal tenir en compte que l’objectiu del jardí botànic és la recerca, i les col·leccions —o conservació d’herbaris—, i la docència, sense oblidar que ens ajuda a difondre la informació sobre les plantes al públic. 

El Jardí Botànic Mar i Murtra està dividit en 3 sectors: “Jardí Temperat”, “Jardí Subtropical”, i “Jardí Mediterrani”, en els quals es pot trobar flora autòctona i diferents espècies dels cinc continents.

El jardí en qüestió té uns racons atractius per a seure i deixar anar l’esguard entre la mar i els colors de les plantes, mentre el sol enlluerna els penyasegats, que tallen l’aigua a pocs metres d’aquests llocs de contemplació de la natura.

Es tracta d’“Un jardí interessant, d’un clima ideal, i d’un paisatge hel·lènic”, tal com el descriu Carl Faust, i així d’aquesta manera el trobareu i en podreu gaudir, si aneu a Blanes…


Autor: Glòria López
Foto 1 i 2: Jas gd
Foto 3: Jaume Meneses

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Enllaços

Seguidors