dilluns, 15 de febrer del 2010

La cara oculta de la notícia

Com saber la veracitat d'una notícia? -em preguntava la setmana passada, llegint el diari, mentre feia el rutinari viatge: Barcelona-Sitges, per anar a la feina.

Fullejant el diari, em vaig topar amb una notícia, en concret que em va fer pensar una bona estona. Era d'actualitat, una d'aquelles notícies que t'imposen els mitjans de comunicació sense tu adonar-te'n, fins que ens ho creiem.

Són notícies redundants que afirmen en comptes de qüestionar, que obligan en comptes d'informar; en definitiva, jo, d'aixó en dic manipulació. Es tracta de l'esmentat, segons la premsa, "segrest", de la mà d'uns pirates somalís, del vaixell Basc -Alakrana-, que estava pescant, fent la seva feina, però, segons la meva opinió; bastant lluny de les costes espanyoles. Aquí, la premsa del nostre país ha redectat la notícia sense explicar el rerefons d'aquesta; perquè tota notícia té un rerefons.


Ens han colat una mitja notícia, sense explicar-ne la segona meitat. Sembla com si no tinguéssim memòria, els d'Occident, o sembla qué ens obliguin a no tenir-ne. Si retocedim quatre-cents anys, i sent benèvols, ens adonarem que, el que estan fent els somalís, no és res, comparat amb el que els vam fer, treient-los tres quartes parts de la seva matèria prima, cosa que seguim fent actualment.

Dit això, s'enten, que l'unic que estan fent, els, injustament anomenats, pirates somalís és defensar el seu producte, que més del 80% de la seva població fa servir per sobreviure: el peix; un producte que els estem robant, els l'estem expropiant, embrutant les seves platges, entre altres coses... ¿Quan arribarà el dia en què l'opinió pública dels països del primer món, no es deixin manipular per les elits que controlen els mitjans de comunicació, i, a conseqüència fan el que volen i quan volen, sense que ningú els i digui ni fava, tractant-nos com ovelletes, falsejant les nostres opinions? Crec que aquest dia arribarà i serà així quan la premsa deixi d'estar a les mans del govern, o d'interessos polítics. Volem i necessitem llibertat d'expressió. Nomes així, la democràcia tornara a tenir el valor que li hem anat treient tots aquests segles.


Autor: Josep Blanco (estudiant de Català llindar)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Enllaços

Seguidors